SRB

Maribor

Međunarodna pozornica ili stejdž stand up komedije na Festivalu Lent je od 2007 sastavni deo programa Festivala Lent i po osegu programa i trajanju važi za najveći stejdž stand up komedije u Sloveniji i u čitavoj Evropi. Predstavlja inicijativu i pregled početka razvoja stand up komedije u Sloveniji i na prostoru cele bivše Jugoslavije. Posetioci festivala imaju jedinstvenu priliku da za vreme 16 dana vide više od 50 najboljih izvođača koji nastupaju u ovom, sve više omiljenom, žanru stand up komedije. Za popularnost žanra zaslužna je upravo ova festivalski pozornica. Program nastaje u organizaciji kluba stand up komedije gde se i ujedno odvija edukacija stand up komičara, organizacija događaja, promocija i međunarodno umrežavanje čime podstičemo razvoj ovog još uvek mladog žanra komedije.

U 2011. smo ostvarili naše zacrtane ciljeve i ugostili  aktere iz svih država koje su nastale na podneblju nekadašnje Jugoslavije. Narode te bivše zajedničke države na festivalu Lent povezuje upravo taj duhovit i pronicljiv žanr koji se realizuje kroz izražavanje ličnog stava i aktuelne društvene kritike. U isto vreme gostimo engleske komičare koji oduševljavaju sve zahtevniju Lentovsku publiku. Pravilo koje važi za sve koji nastupaju je da svake godine dođu sa novim materijalom. Na taj način inicijativno učestvujemo u napretku i publici omogućavamo uvek nov repertoar.

Od 2010. smo direktan partner sa srpskom organizacijom STANDUP.RS , čiji nastanak smo upravo mi podržali i započeli redovna i uspešna gostovanja.

U 2012. godini pozornica stand-up komedije prerasta u partnerski festival festivala Lent i preuzima novo ime – StandUpFest.  Sa tim nudi širom otvorena vrata svim komičarima iz Evrope i sveta.

Činjenica je da smo po trajanju festivala i broju nastupajućih među pet najvećih evropskih festivala žanra stand up komedije i upravo to nas je inspirisalo da se odlučimo i organizujemo noć stand up komičara.U revijalnom delu programa će nastupiti 10 izabranih komilčara i predstaviti se sa svojim desetominutnim ‘the best of’ materijalom.

To isto veče ćemo podeliti nagradu žirija i nagradu publike.

Nagrada žirija je kamera, a nagrada publike je sistem od dva bežična mikorofona i upravo to dvoje su najvažnije sredstvo izražavanja i rada stand up komičara.

U žiriju su:

Darka Zvonar Predan, novinarka

Vesna Spreitzer, novinarka, pisateljica

Nikola Zavišić, režiser

Nino Bantić, novinar, komičar, menadžer projekta London Calling

Tadej Toš, glumac, stand up komičar

Željko Vukmirica, glumac, docent na ADU